15 marca 2014

Awokado


Awokado jest moja nową kuchenną miłością. Ma dość specyficzny smak i musiałam się do niego przekonać. Ale awokado to niezwykły owoc. W odróżnieniu do pozostałych owoców jego podstawowym składnikiem nie są cukry ale zdrowe kwasy tłuszczowe jednonienasycone oraz Omega-3.


Dzięki swoim składnikom awokado pomaga obniży poziom cholesterolu i wpływa korzystnie na układ krwionośny, chroni stawy i co najlepsze pomaga też wyrównywać poziom insuliny w organizmie i spalać zły tłuszczyk. Dodatkowo awokado posiada witaminy i dużo chlorofilów.
Awokado ma jednak jedną wadę - rozcięte bardzo szybko się utlenia i ciemniej. Ale są na to sposoby - można awokado skropić sokiem z cytryny co zatrzyma proces utleniania. Dobrze jest tez nie wyrzucać pestki z awokado i zawinąć owoc w folię aluminiową. Słyszałam też, że działa też kawałek cebuli położony koło awokado (tego jeszcze nie próbowałam).

A co można zrobić z Awokado? Świetnie komponuje się z jajkiem - można dodać go do jajecznicy. Można po prostu położyć go na kanapkę lub dodać do sałatki.

Ale można też zrobić pastę Guacamole:

  • 1 awokado
  • Sól
  • Pieprz
  • Sok z cytryny
  • Oliwa z oliwek
  • Mała posiekana drobno cebula
  • 2 (max. 3) krople tabasco

Awokado ugnieść dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. I gotowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz