16 kwietnia 2014

Home-made lekarstwo na kaszel

Prze ciągłe zmiany pogody dopadł mnie kaszel. Zawsze w takich sytuacjach przygotowuje “magiczny” specyfik, którego podstawowym składnikiem jest majeranek. Mały, niepozorny majeranek, który stosujemy jako przyprawę do mięs, nie tylko wspomaga trawienie i poprawia prace wątroby ale ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Można z niego przyrządzi prosty i tani napar, który łagodzi kaszel, ból gardła a nawet pomaga w przypadku grypy.


Jak można zrobić napar? To bardzo proste.

Składniki:
  • Szklanka wody (może też być mleko)
  • Dwie łyżki majeranku
  • Łyżka miodu
Do gotującej się wody (mleka) wrzucamy majeranek i gotujemy przez chwilę. Wywar należy odcedzić i do lekko ostudzonego płynu trzeba dodać łyżkę miodu. I gotowe - nie tylko proste ale i naprawdę smaczne.

Czasem “lekarstwo” nie działa za pierwszym razem i trzeba sobie zaparzyć je kilka razy, ale gwarantuje - Naprawdę Działa.
Smacznego!

XOXO


ródło: Cudowny majeranek” Wisia Karolewska}

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz